In zijn lezing gaat Jan dieper in op het ontstaan van de huidige crisis en welke gevolgen die heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen.
In zijn lezing gaat Jan dieper in op het ontstaan van de huidige crisis en welke gevolgen die heeft voor de relaties tussen Rusland en het Westen. Hij geeft daarbij aan welke strategie Rusland en president Poetin gebruiken en hoe die strategie, vaak aangeduid in het Westen als ‘hybride oorlogsvoering’, zich geleidelijk heeft gevormd sinds Poetin president werd in 2000. In het begin van zijn presidentschap was er sprake van samenwerking met het Westen maar geleidelijk aan zijn de relaties verzuurd en heeft Poetin ervoor gekozen om de confrontatie met het Westen niet uit de weg te gaan, zij het met niet-conventionele middelen zoals cyberactiviteiten. De lidstatenvan de Europese Unie staan voortdurend voor een dilemma hoe ze met de assertieve buur in het oosten moeten omgaan. Moeten ze ondanks alles de kanalen met Rusland open houden omdat het land een belangrijke leverancier van grondstoffen is en hetzelfde continent deelt met de EU-lidstaten, of moeten ze de confrontatie met Rusland acht aangaan om het land op andere gehechten te brengen?
Deze lezing vervangt de lezing van Liesbeth Van Impe die gepland was voor op 28 oktober. Deze wordt uitgesteld naar een latere datum wegens ziekte van Liesbeth.
Dit gaat door in zaal Ter Deeve (in de nieuwsbrief werd verkeerdelijk zaal Vondel vermeld)